De voor en nadelen van een VPN!

Door Redactie

Overweeg je om een VPN aan te schaffen en twijfel je of een VPN iets voor jou is? Dan ben je op de juiste plaatst beland, in dit artikel lees je de voor en nadelen van een VPN en alles wat je er over moet weten.


Een goede VPN, afgekort Virtual Private Network, heeft vele voordelen. Je kunt geblokkeerde websites bekijken. Je kent het vast wel, je zit in het buitenland en wil even snel Nederland 1 bekijken vanaf je smartphone en dan zie je dat die zender geblokkeerd is in het buitenland.


Ook kan een VPN helpen om regio blokkades te omzeilen, zodat je weer de Amerikaanse Netflix, Hulu of Amazon Prime kan kijken. Een ander voordeel van een VPN is dat je kan laten voorkomen dat je vanaf een andere locatie aan het surfen bent, waardoor je betere prijzen voor vliegtickets, hotelkamers en meer kunt vinden!


VPN is meer dan het omzeilen van geografische blokkades en goedkoper shoppen. Een VPN heeft als grootste voordeel dat het je internet connectie beveiligd en daarmee dus je privacy. Je identiteit is veilig voor hackers en een ieder ander die je online activiteit volgt.



Voordelen van een VPN



Omzeil internet blokkades

De virtuele wereld ligt aan je vingers en toetsenbord. Met slechts enkele klikken haal je het internet in huis, zonder ongerust te zijn dat bepaalde sites toegang blokkeren omdat je vanaf een IP adres uit Nederland bent verbonden. Met een goede VPN wijzig je in enkele seconde je IP adres waardoor het lijkt dat je vanuit een ander land verbonden bent. Wil je gebruik maken van een website of service in een specifiek land? Zorg dan dat het VPN netwerk wat je kiest in dat land haar servers heeft staan.



Veilig online

Tegenwoordig delen we bijna ons hele leven online, of dat nu via social media is of op sites waar ze ons de kleren van het lijf vragen. Mocht iemand je social media account hacken zal daar waarschijnlijk niet veel waardevolle informatie staan die men kan stelen, dat is anders wanneer je online bankieren gehackt wordt omdat je een onveilige internetverbinding had. Een VPN versleuteld de data die je computer verstuurd en zorgt ervoor dat je internet activiteiten privé blijven, of je nu het online aan het shoppen of overheid websites bezoekt.



VPNS zijn betaalbaar

Een goede VPN kost je niet meer dan een paar euro per maand. We zijn inmiddels gewend geraakt aan het betalen voor diensten in de vorm van abonnementen. Waarom zou je dan niet een paar euro per maand willen betalen om online veilig te kunnen internetten? Je hoeft geen additionele hardware te installeren waardoor het opstarten een fluitje van een cent is. Er bestaan ook gratis VPN diensten, maar dan betaal je op een andere manier, in de vorm van advertenties (irritante popups) of je data is gelimiteerd waardoor je niet vrij kunt internetten.


Bijna alle VPN aanbieders hebben een gratis proefperiode, waarmee je hun software kan testen. Je loopt dus geen enkel risico en kan de dienst opzeggen ingeval het niet iets voor jou is.




Nadelen van een VPN

Behalve voordelen bestaan er ook nadelen van een VPN, deze lees je hieronder.



Je internet verbinding kan langzamer worden

Omdat de data die je verstuurd versleuteld is - dat wil zeggen - men houdt je verbinding veilig door het versleutelen van de data die men naar je internet provider verstuurd. Sommige VPN’s zijn hier beter in dan andere, hoe je het ook went of keert, je internet zal altijd langzamer zijn wanneer je een VPN gebruikt.



Anti-VPN software wordt steeds beter

De grote streaming diensten voeren al jaren een strijd met VPN aanbieders. De laatste jaren lijken de streaming diensten zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime aan de winnende kant. Ze herkennen wanneer iemand met een VPN hun content wil streamen en schakelen het uit, waardoor de VPN voor dit soort situaties onbruikbaar is.



De verbinding kan ineens stoppen

Met een betrouwbare VPN dienst zou je hier geen last van moeten hebben. Echter kan het voorkomen dat tijdens het surfen door je internet verbinding via je VPN ineens stopt en je ware IP adres gebruikt wordt in plaats van de VPN verbinding. Om dit probleem te ondervangen hebben de meeste VPN aanbieders een “kill switch”, zodra de VPN verbinding verbroken wordt, wordt ook de verbinding met het internet gestopt, zo voorkom je dat jouw privacy gevoelige data zoals je IP adres wordt gedeeld met anderen.



Conclusie

Daar waar het gebruik van een VPN enkele nadelen heeft, wegen de voordelen voor de meeste gebruikers hoger. Je kunt niet alleen bijna alle websites bezoeken maar je data blijft ook veilig versleuteld. Je kunt hier alle aanbieders van VPN abonnementen bekijken, beoordelen en ervaringen van anderen lezen.