De 5 meest voorkomende fouten bij het afsluiten van een autoverzekering

Door Redactie

Wil je voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als anderen bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering? Dan ben je hier goed. Passende verzekeringen afsluiten is echt voor iedereen belangrijk, zowel voor beginnende als ervaren bestuurders. Maar wat zijn de veelgemaakte fouten door auto-eigenaren? En hoe voorkom je dat je dezelfde fouten maakt? Wij hebben de 5 meest gemaakte fouten op een rijtje gezet, zodat jij daar hopelijk van kan leren.

Niet eerlijk zijn in de informatie

Je moet altijd eerlijk zijn over de informatie die je aan de verzekeraar geeft. Mensen vullen niet altijd de juiste gegevens in en hierdoor ontstaan problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Sommige mensen verzwijgen bijvoorbeeld eerdere ongelukken die ze hebben gehad of geven niet het juiste aantal gereden kilometers per jaar op. Wees altijd eerlijk en compleet wanneer je dit soort informatie moet doorgeven. Als de verzekeraar erachter komt dat je onjuiste informatie hebt gegeven, kan je verzekering ongeldig worden verklaard.

Onvoldoende dekking kiezen

Het is logisch dat je wilt besparen op je autoverzekering, maar alleen de basisdekking nemen kan problemen geven als er iets met je auto gebeurt. Een goedkope verzekering klinkt misschien fijn, maar met alleen basisdekking betaal je veel kosten zelf. In Nederland zijn er drie soorten basisdekkingen: WA, Beperkt Casco en All Risk. WA is verplicht, maar denk wel echt goed na welke dekking het beste voor jou is. Voor nieuwe auto's of auto's die je nog afbetaalt, kan All Risk zijn. Hiermee ben je altijd en voor bijna alles verzekerd.

Te veel dekking kiezen

Toch is het ook een fout om te veel dekking te kiezen. Een oude auto die niet meer veel waard is, kan goed door met een simpele WA-verzekering. Denk daarom goed na over je eigen situatie, hoe je rijdt en wat je auto waard is. Alleen op deze manier kun jij de juiste verzekering kiezen.

De poliswaarden niet controleren

Veel mensen lezen de polisvoorwaarden van hun verzekering niet goed. Dit kan echt voor problemen zorgen als je een schadeclaim indient. Je wilt natuurlijk weten wat er in deze voorwaarden staat voordat je je handtekening zet en je eerste premie betaalt. Je moet bijvoorbeeld weten wat er wel en niet verzekerd is, wat je eigen risico is en wat je moet doen bij een ongeluk. Zo voorkom je verrassingen als je de verzekering echt nodig hebt.

Te laat een autoverzekering afsluiten

Rijden zonder verzekering is niet alleen illegaal, maar je draagt ook alle kosten als je een ongeluk veroorzaakt. Dit kan leiden tot hoge kosten voor schade aan je eigen auto en voor letsel bij anderen. Dit wil je voorkomen, toch? Daarnaast riskeer je een boete en kan de politie je auto in beslag nemen. Zorg dus dat je altijd verzekerd bent voor je de weg op gaat, dat geeft een heleboel rust.