Microscoop: Beste microscopen van 2021

Door Redactie

Misschien heb je tijdens scheikunde of biologie les voor het laatste een microscoop vastgehouden en kan je je herinneren wat voor een nieuwe wereld je ontdekte door te kijken met een microscoop, een wereld die met het blote oog niet is te waarnemen. Het woord microscoop is afkomstig van het Griekse woord "Mikros" wat klein betekend en het woord "scope" betekent nauwkeurig of onderzoeken.
Ben je op zoek naar een microscoop? Lees op deze pagina welke microscopen wij aanraden en wat de beste microscopen van 2021 zijn.

Beste microscoop 2021

Omdat microscopen in verschillende soorten en maten verkrijgbaar te koop zijn en voor verschillende doelgroepen gemaakt worden hebben wij het makkelijker voor je gemaakt door ons oordeel te verdelen in:
  • Beste microscoop voor kinderen
  • Beste stereo microscoop
  • Beste biologische microscoop
Beste microscoop voor kinderen

Bresser Junior Stereo Microscoop 20x - Opzichtmicroscoop Minimale vergroting: 20x Maximale vergroting: 20 x Toepassing: Elektronica en mechaniek | Mineralen en edelstenen | Munten en postzegels Aantal oculairen: Binoculair.

Beste stereo microscoop

Bresser Biorit ICD CS 10-20x - Stereomicroscoop met extra lange arm.

Beste biologische microscoop

Bresser LCD-microscoop 50x-2000x - Microscoop voor onderzoek van planten, mineralen en insecten

Microscopen voor beginners

Mocht je niet zo bekend zijn met microscopen en wil je weten hoe een microscoop werkt, hoe een microscoop gebruikt wordt of welke soorten microscopen er zijn? Lees dan hieronder verder!

Uitvinding van de microscoop

De Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek wordt vaak genoemd als uitvinder van de microscoop, maar vermoedelijk was hij meer de eerste wetenschapper die de microscoop sterk wist te verbeteren en daarmee een veel sterkere vergroting kon realiseren. De samengestelde microscoop met twee lenzen werd waarschijnlijk uitgevonden door Sacharias Jansen of diens vader Hans; hij zou omstreeks 1595 de eerste microscoop hebben gebouwd.

Een microscoop als cadeau geven?

Als je iemand een origineel cadeau wil geven dan zit je met een microscoop helemaal goed. Het is een geschikt cadeau voor alle leeftijden. Lange wandelingen zullen een stuk leuker en interessanter worden omdat je dingetjes die je onderweg tegenkomt mee kunt nemen naar huis om verder te onderzoeken!

Welke soorten microscopen zijn er?

Ben je benieuwd welke soort microscopen er zijn? Veel! De microscoop is veelzijdig en kan worden ingezet voor verschillende onderzoeken. Lees hieronder welke soort microscopen er zijn.

Biologische microscopen

Ideaal voor: onderwijs en onderzoek De biologische microscoop is het meest gangbare type en is geschikt voor het bekijken van micro-organismen, cellen of weefsels. Deze microscoop is uitermate geschikt voor beginnende gebruikers en voor studie/ onderwijs doeleinden. Niet alleen voor onderwijs maar ook voor laboratoriumonderzoek en in de wetenschap worden deze biologische microscopen veel gebruikt.

Fasecontrastmicroscopen

Ideaal voor: gedetailleerd onderzoek Met een fasecontrastmicroscoop wordt de golflengte van licht omgekeerd. De fase-ring die in het fasecontrastobjectief is aangebracht laat 75% van het licht door dat door het preparaat heen valt. Het contrast ontstaat door het faseverschil waardoor je organismen kunt waarnemen.

Kindermicroscopen

Ideaal voor: kinderen Leuk voor jonge kinderen om te beginnen met onderzoeken. Hoe leuk is het om je eigen haar, een zandkorreltjes of een insect onder de microscoop te leggen? Leren op een spelende wijs is een win win voor ouder en kind ;)

Omkeermicroscopen

Ideaal voor: het bekijken van levende specimen

Polarisatiemicroscopen

Ideaal om: contract te verhogen

Hoe moet je een microscoop gebruiken?

Heb je een microscoop gekocht of gekregen? Leuk! Om het beste resultaat te krijgen moet je de microscoop goed gebruiken. Behalve scherp kunnen stellen zijn er nog andere zaken waar je aan moet denken om het beste uit je microscoop te halen:
Het begint bij het goed klaar leggen van het preparaat tussen de klemmen. Vervolgens draai je aan de grote schroef om scherp te stellen totdat je het object goed ziet. De kleine micro meterschroef gebruik je vervolgens om nog verder scherp te stellen. Is het object goed in beeld? Zo niet kun je bijvoorbeeld de verlichting of het contrast aanpassen.

Uit welke onderdelen bestaat een microscoop?

Een microscoop bestaat uit de volgende onderdelen:

Oculaire lens

Dit is de bovenste lens waar je doorheen kijkt, met deze lens kun je het beeld 10-15 keer vergroten.

Tubus

Dit is de langwerpige buis die de oculaire lens verbindt.

Revolver

Dit is de schijf waaraan je kunt draaien om de lenzen te verwisselen.

Objectieven

Dit zijn de onderste lenzen op de revolver.

Grote scherpstelschroef

Hiermee kun je het beeld scherp stellen. Door te draaien kun je in of juist uitzoomen.

Kleine scherpstelschroef

Met de kleine scherpstelschroef kun je nog scherperstellen.

Tafel

Dit is de plek waar je het preparaat oplegt om te observeren.

Diafragma

Hiermee is te regelen hoeveel licht je toelaat.

Condensator

Dit gebruik je om de lichtstraal in het preparaat te concentreren.

Kunstmatige lichtbron

Dit wordt gebruikt voor het richten van het licht op de tafel.

Conclusie

Met een microscoop kun je zelf op onderzoek gaan, het kan een hele nieuwe wereld voor je openen die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Je kunt een microscoop ook cadeau doen aan iemand. Voor kinderen is het een leuk cadeau waarmee ze op een speelse manier leren. Er zijn verschillende soorten microscopen te verkrijgen en het is goed om te weten hoe je een microscoop gebruikt en welke onderdelen een microscoop bevat.