Anoniem SOA test doen, kan dat?

Door Redactie

Heb je het vermoeden dat je een SOA opgelopen hebt maar ben je er niet zeker van of heb je seks gehad zonder condoom en heb je klachten die op een SOA lijken? Voorkom dat jij of je sekspartner risico lopen en doe een SOA test. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over SOA testen zoals wanneer moet je een test doen, hoe kan je anoniem een soa test bestellen, wat zijn de kosten van een soa test en ervaringen van anderen over (anonieme) soa testen.

Wat zijn soa's

Waarschijnlijk weet je al wat soa's zijn maar het is toch goed om het kort te beschrijven. Soa's zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die overgedragen worden via contact met bloed, sperma, vaginaal vocht of slijmvliezen. Ze zijn erg besmettelijk en daarom is het belangrijk om beschermde seks te hebben. De meest voorkomende soa's zijn: gonorroe, chlamydia, hiv, herpes genitaliën, syfilis, hepatitis, schaamluis, genitale wratten en trichomonas. De meeste soa testen testen op chlamydia en gonorroe omdat dit de meest voorkomende soa's zijn.

Welke klachten ervaar je als je een soa hebt?

Per persoon kunnen de klachten variëren en het kan zelfs zo zijn dat je een soa hebt zonder dat je klachten hebt en dus iets merkt. Daardoor kun je ongemerkt anderen weer besmetten. In sommige gevallen kunnen sommige soa's extreme gevolgen hebben zoals onvruchtbaarheid. Wanneer je er op tijd bij bent zijn de meeste soa's onschuldig en zijn ze ook goed te behandelen.

Wanneer moet je een SOA test doen?

Een SOA test laten afnemen is aangeraden wanneer je te maken hebt gehad met een van onderstaande situaties:
 • Seks gehad zonder condoom
 • Seksspeeltje gedeeld zonder deze eerst schoon te maken
 • Contact met de mond geweest bij de penis of vagina of anus
 • Contact met de penis geweest bij de vagina of anus

Ook wordt het aangeraden om regelmatig een SOA test te doen aan:

 • Seksueel actieve jongeren tot en met 24 jaar
 • Mannen die seks hebben met mannen
 • Mensen met klachten die overeenkomen met klachten van een soa
 • Mensen die door ex partners zijn ingelicht dat ze een soa hebben
 • Mensen afkomstig uit landen waar soa's veel voorkomen
 • Mensen die betaald worden voor seksuele handelingen
 • Slachtoffers van seksueel geweld
 • Partners van mensen die aan bovenstaande criteria voldoen
Let op: een SOA kun je ook hebben zonder echte klachten te ervaren. Heb jij dus met een van bovenstaande te maken gehad, doe dan een SOA test.

Direct testen op SOA niet altijd even goed

In de meeste gevallen is het goed om jezelf zo snel mogelijk op een soa te laten onderzoeken. Controleer wel vanaf wanneer dit mogelijk is. Direct testen levert niet altijd een goed resultaat op omdat het soms even duurt voordat de infectie in je lichaam aan te tonen is. Je kunt daarom het beste 14 dagen wachten met het testen. Heb je klachten? Test dan wel direct en neem het zekere voor het onzekere.

Hoe kan ik een goede SOA test doen?

De meest betrouwbare manier om zekerheid te krijgen of je wel of geen soa hebt is om de soa test bij een huisarts of soa poli van de GGD te doen. Deze mensen zijn deskundig en testen jaarlijks veel mensen. Het is normaal voor hen, voor jou zal het iets minder normaal zijn. Je hoeft je niet druk te maken over je privacy. Deze professionals hebben beroepsgeheimen en praten niet over andere (zoals je ouders) over je bezoek aan hen.
Kan je niet over je schaamte heen zetten? Bestel dan een anonieme SOA test online. Lees hieronder waar je op moet letten en welke opties je hebt.

SOA test bestellen

Je kunt tegenwoordig ook een soa test online bestellen. Dit zijn anonieme soa testen en de uitslag is betrouwbaar. Natuurlijk ben je ook zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de test. Let daarom op de volgende tips om een goede en zo betrouwbare mogelijke test te doen om:
 • De juiste test bestellen
 • De test op de juiste manier uitvoeren zonder fouten

Veel voorkomende fouten bij goedkope zelf testen voor soa' zijn:

 • Men koopt de verkeerde test
 • De test wordt te vroeg uitgevoerd, in de incubatie tijd bijvoorbeeld
 • Men maakt een fout tijdens het uitvoeren van de test

Ik wil toch liever eerst zelf een SOA test doen...

Wil je liever zelf een SOA test afnemen en deze anoniem retour sturen? Dan heb je tegenwoordig daar een aantal goede opties voor. Testalize.me is een website waar je snel en anoniem een SOA test kunt bestellen. De testen zijn net zo betrouwbaar als die van je huisarts of GGD. Je krijgt een duidelijk pakketje thuisgestuurd met instructies hoe je de test moet afnemen. Nadat je het pakketje retour gestuurd hebt ontvang je binnen 48 uur de uitslag. Deze kun je zelf opvragen met jouw eigen, unieke en persoonlijke code.